Echtpaar Govers blikt terug op een jaar beheer van De Ligt

Foto: Ton Govers

Sinds een jaar hebben Ton en Hetty Govers het beheer van Ontmoetingscentrum De Ligt. Het werd een dynamisch jaar voor het tweetal.

Hoelang wonen jullie in Veldhoven?

We wonen sinds oktober 2014 in Veldhoven. We zijn geboren en getogen in Tilburg. In januari 1991 zijn we naar Waalre verhuisd om als brandweerofficier de brandweerzaken en rampenbestrijding te regelen. In 2004 kreeg ik de mogelijkheid om vervroegt met pensioen te gaan.

Hoelang wonen jullie in De Ligt?

Na dat we met pensioen zijn gegaan hebben we het huis verkocht en zijn in Wintelre op de camping terecht gekomen. In eerste instantie wilden we weer terug naar Tilburg maar omdat we wilden huren viel dat niet mee. In Veldhoven/Waalre stonden we al veel langer ingeschreven en in oktober konden we naar de Ligt. Voor ons met de gedachte: we kunnen altijd nog naar Tilburg.

Hoe zijn jullie beheerder van het ontmoetingscentrum geworden?

Hetty is al snel in contact gekomen met een paar vrijwilligers die haar bij Jan Tittel voorstelden om gastvrouw te worden. Onze buurman Hans Cardeneo, die de klusjes bij het ontmoetingscentrum verzorgt, had een technisch probleempje en vroeg me om te helpen. Zo is het begonnen en van het een komt het ander. Je gaat meedenken en meewerken en rolt er in zonder dat je het bewust bent. De keuze om het beheer over te nemen hebben we wel heel bewust moeten maken, maar het is altijd veel meer werk dan je denkt.

Wat houdt het beheer in?

Inmiddels hebben we weer een bestuur van vier personen. Het is gewoon een klein bedrijf met administratie, planning, onderhoud, inkoop en verkoop. Alles is gericht op ontmoeten en ontspanning voor verenigingen met hun gasten. Daarnaast zijn er ook evenementen die we zelf organiseren. Het is gewoon een baan van 8 uur per dag. Hopelijk hebben we iemand gevonden die me daarbij gaat ondersteunen. Zo krijgen we toch nog een beetje vrije tijd. Het meeste werk wordt wel door mij gedaan. Hetty doet naast invallen en gastvrouw zijn, ook de kas en alles wat daarbij hoort. Onze penningmeester heeft voornamelijk een controletaak.

Hebben jullie de accommodatie nog aangepast?

Jazeker, maar er ligt nog een hele hoop werk. We hebben de geluidsinstallatie vernieuwd en zouden dit jaar ook nog binnen alles gaan schilderen. Maar dat ligt vanwege corona stil. Kan voorlopig nog niet uitgevoerd worden. Maar de sluiting vanwege corona is een grote financiële aderlating. We moeten eerst weer gaan werken om er weer bovenop te komen. Je kunt pas geld uitgeven als je het hebt gespaard.

Sinds wanneer is De Ligt weer open?

Vanaf 1 juni zijn we weer open. We doen we er veel aan om corona te voorkomen, want de gemiddelde leeftijd van onze bezoekers ligt tussen de 70 en 90 jaar oud. Omdat de gemiddelde leeftijd zo hoog is en er maar 30 personen binnen mochten, is er weinig gebruik van gemaakt. De meeste huurders/gebruikers beginnen deze week weer. Hoewel er ook verschillende verenigingen zijn die al aan hun vakantie begonnen zijn.

Hoe kijken jullie terug op het eerste jaar als beheerdersechtpaar?

Het was een heel dynamisch jaar. Van een grote waterlekkage tot het moeten sluiten vanwege corona. Alles doe je voor de eerste keer. Gelukkig heb ik een grote berg ervaring en is het heel leuk werken met vrijwilligers en de verenigingen. De sociale cohesie is heel hoog.

Neem ook eens een kijkje op de website van De Ligt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen