Die Stallfreunde spelen zondag bij ’t Dorpsgenot

Foto: Veldhoven Nieuws

Het is een traditie van Die Stall-Freunde; spelen bij ’t Dorpsgenot. Zondag treedt de Tsjechische blaaskapel er weer op van 14.00 tot 16.30 uur.

Vorig jaar in november vierden de muzikanten het 30-jarig bestaan. Annemarie Sanders, Piet van Houtum en Jan van de Ven zijn vanaf de oprichting lid van de Tsjechische blaaskapel. “Die Stall-Freunde is ontstaan uit een familiefeestje”, vertelt Annemarie Sanders die trompet en flügelhorn speelt. “Wintelrenaar Piet van de Ven werd vijftig en wilde graag dat er muziek gemaakt werd. Een aantal muzikanten uit zijn familie werd aangevuld met enkele anderen en deze groep sloeg aan het repeteren. Het is uiteindelijk heel gezellig geworden op dat feest.” Trombonist Jan van de Ven: “Nog tijdens dat feest werd gezegd: volgende week repeteren we weer. Enkele familieleden uit Den Bosch zijn zelfs nog enkele jaren wekelijks naar de repetitie in Wintelre gekomen.”

Met de hand gemaakt

De kapel ontleent zijn naam aan de repetitieruimte. Al 30 jaar is dat een stal van een boerderij in het buitengebied van Wintelre. De kleurrijke kostuums die de muzikanten tijdens optredens dragen, zijn gemaakt in Tsjechië. “Helemaal met de hand gemaakt”, weet Sanders. Het repertoire bestaat uit meer dan 100 nummers. Jaarlijks treedt de kapel 15 tot 20 keer op. Vaste prik zijn optredens tijdens de jaarmarkt in Riethoven en bij Gasterij ’t Dorpsgenot in Oerle. Roermond staat ook elk jaar op de agenda. “We spelen daar op een kiosk die een heel goede akoestiek heeft”, weet Veldhovenaar Jan Coppens. Sinds 11 jaar is hij een van de 11 muzikanten van Die Stall-Freunde. De klarinettist houdt ervan om mensen met muziek te vermaken. “Als je geen publiek hebt, heb je geen bestaansrecht.”

Vacatures

Peter van Emmerik speelt trombone, bij dweilorkest De Vèrrekesblaos is de bastuba zijn instrument en binnen Muziekvereniging Sint Cecilia uit Oerle blaast hij ook de trombone. Omdat optredens wel eens samenvielen, is de Veldhovenaar er bij Die Stall-Freunde 3 jaar tussenuit geweest. Toch keerde hij terug. “Ik vind de muziek hartstikke mooi. Bij doublures in optredens probeer ik altijd een oplossing te vinden.” Momenteel heeft de kapel vacatures voor een Es-klarinettist en een zangduo.

Het optreden van de blaaskapel bij Gasterij ’t Dorpsgenot aan de Toterfout is zondag gratis te bezoeken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen