Ruim 200 nieuwe boeken in het Chinees in Bibliotheek Veldhoven

Foto: Willem Binnendijk

Met de opening van de Chinese Children’s Book Zone zijn vanaf 1 augustus meer dan 200 nieuwe prentenboeken in het Chinees te leen in de Bibliotheek Veldhoven.

Iris Bos-Hung (Xinji) organiseert sinds 1,5 jaar de maandelijkse “Chinese Story Time”, voorlezen in het Chinees, in de Bibliotheek Veldhoven. Wegens het succes van de voorleesactiviteiten en het groot aantal Chinese gezinnen dat de Bibliotheek Veldhoven bezoekt, nam Iris het initiatief tot de “Chinese Children’s Book Zone”.

Hier vinden bezoekers meer dan 200 nieuwe boeken in het Chinees voor kinderen van 0-6 jaar. Iris: “De boeken kunnen een grote bijdrage leveren aan het leren van talen door Chinees sprekende gezinnen die in Veldhoven wonen. Ik ben erg dankbaar dat diverse uitgeverijen boeken wilden sponsoren en voor alle hulp die we hebben gekregen om de boekencollectie samen te kunnen stellen. ”

De prentenboeken zijn vanaf 1 augustus te leen voor iedereen met een Veldhovense Bibliotheekpas. Manager Programmering & Educatie Lia Verheijen: “Behalve dat kinderen er baat bij hebben om de taal goed te leren, zijn de voorleesactiviteiten en de boekencollectie goede aanknopingspunten voor Chinese ouders om elkaar te ontmoeten. Veel expats hebben te maken met eenzaamheid. In de Bibliotheek leren ze andere mensen kennen. Ook ervaren ze hoe leuk voorlezen is en ze nemen boekjes mee voor de kinderen.”

Activiteiten voor anderstaligen

Behalve de activiteiten voor Chineestaligen worden in de Bibliotheek voorleesactiviteiten in het Spaans en Italiaans georganiseerd. Wegens het coronavirus zijn alle voorleesactiviteiten tijdelijk stopgezet. Een aantal is online te volgen via de Facebookpagina van de Bibliotheek. Daarnaast is er de VoorleesExpress waarbij vrijwilligers bij mensen thuis voorlezen aan kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand. Dit kunnen zowel Nederlandstalige als anderstalige kinderen zijn. Volwassenen die Nederlands willen leren spreken kunnen terecht bij het Taalcafé. Dat wordt vanaf juli weer tweemaal per week gehouden in de Bibliotheek.

Meer informatie en een filmpje van Iris en de Chinese Children’s Book Zone: www.bibliotheekveldhoven.nl/chinese-book-zone

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen