Protestantse gemeente Bladel gaat samen met Veldhoven

Foto: Veldhoven Nieuws

De leden van de Protestantse gemeente Veldhoven zijn vandaag ‘gekend en gehoord’ over het voornemen tot het samengaan met de Protestantse gemeente Bladel.

De Protestantse gemeente telde begin dit jaar 205 leden, doopleden en vrienden. Met 1233 geregistreerden is de Protestantse gemeente Veldhoven beduidend groter. Het initiatief tot het samengaan komt van Bladel. “Het “waarom” ligt enerzijds in het gebleken tekort aan voldoende expertise om als kleine gemeente op alle facetten van het kerkelijk te voldoen aan de eisen voor een zelfstandige gemeente, maar anderzijds aan de kansen die het samenwerken met meerdere gemeenten biedt. Hoofddoel voor het samengaan op korte termijn is het oplossen van de tekorten op het gebied van het diaconaat, financieel beheer en het zorgen voor continuïteit”, laat Henk Brouwer van de Protestantse gemeente Bladel desgevraagd weten. Bladel wordt straks een ‘Vierplek’ als onderdeel van de Protestantse gemeente Veldhoven.

‘Gekend en gehoord’

Vandaag zijn in Veldhoven de leden over het voornemen gehoord. “In de Protestantse Kerk in Nederland is het volgens de kerkorde van de PKN vereist en ook gebruikelijk dat bij belangrijke besluiten zoals deze, de gemeente “gekend en gehoord” wordt. In Bladel is dat al gebeurd bij het starten van de gesprekken over het samengaan en voor Veldhoven vond dit op 30 augustus na de kerkdienst plaats. Naast de fysiek aanwezige gemeenteleden konden de andere gemeenteleden deze bijeenkomst online volgen en desgewenst vragen stellen en/of meningen geven. Het uiteindelijke besluit tot samengaan wordt door de kerkenraden van de beide gemeenten genomen waarbij terdege rekening wordt gehouden met de opmerkingen vanuit de gemeenten. De goede gang van zaken wordt hierbij gevolgd door een ‘hoger’ regionaal kerkelijk orgaan, de classis, dat de bevoegdheid heeft in te grijpen. We verwachten dit overigens niet”, legt secretaris Leonard Verspui uit.

Voordelen? We willen er voor elkaar zijn

Het gaat bij het samengaan niet zozeer om voor- of nadelen, volgens de secretaris van Veldhoven. “Wat betreft de ‘voordelen’ voor Veldhoven geldt dat in onze kerkelijke omgeving niet zozeer argumenten als vóór- en nádelen maar veelmeer het er voor elkaar zíjn van belang is. Dat was ook de belangrijkste drijfveer voor de positieve reactie op het appél vanuit de kerkelijke gemeente Bladel. Daarnaast geldt wel dat iedere samenkomst van groepen mensen inspiratie voor vernieuwing kan opleveren (“Samen sterker”). Veldhoven kan nu bijvoorbeeld van zeer nabij kennismaken met een kleinschaliger vorm van kerk-zijn, de Vierplek, die wellicht voor de toekomst ook op andere plekken een rol kan gaan spelen. Ook kan Veldhoven zo bijvoorbeeld jonge gezinnen in Bladel makkelijker betrekken bij het jeugdwerk. Of kan de drempel voor Bladelse leden lager worden om actief te worden: het is makkelijker om mee te doen in Veldhoven dan zelf iets nieuws te starten in Bladel.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen