Veldhovense Paméla: van relatiebeheerder naar schaapherder

Foto: Paméla Freriks

Paméla Freriks maakte haar droom waar. In plaats van dagelijks op kantoor te zitten, werkt de Veldhovense in de natuur als schaapherder.

“Als je van je hobby je beroep kunt maken is dat superfijn. Mijn droom om in de natuur te werken en niet meer dagelijks op kantoor te zitten is uitgekomen. Op de hei ben je aangewezen op jezelf en besef je dat geluk in kleine dingen zit zoals fluitende vogels, een ree die voorbij springt, een haas die voor je voeten wegschiet. Materiële dingen worden dan veel minder belangrijk.”

In 1986 begon ze als assistent-accountant bij een kantoor in Eindhoven. Tijdens haar werk volgde ze opleidingen en klom ze op tot relatiebeheerder. Voor met name ondernemers in het MKB maakte ze  de jaarrekeningen en de fiscale aangiften. Maar haar hart lag ergens anders. “Mijn hart ligt vanaf mijn jeugd bij de natuur. In 2014 heeft een ingrijpende gebeurtenis in mijn leven me doen besluiten dat ik mijn hart moest gaan volgen. In 2015 zou er een schaapherdersopleiding starten. Ik besloot naar de open dag te gaan en was gelijk verkocht. Mijn keuze was gemaakt. Ik ging schaapherder worden. Schapen zijn aaibare vriendelijke dieren. Als klein kind wilde ik al een “echt” lammetje voor mijn verjaardag. Dat kreeg ik natuurlijk niet. Het bleef steeds bij een knuffeldier.”

Vogelbescherming

Voordat ze in 2015 aan de opleiding begon, was ze heel lang lid van de Vogelbescherming. Als tuinvogelconsulent hielp ze mensen op hun verzoek bij het vogelvriendelijk inrichten van de tuin. “Tijdens een bezoek aan de tuin neem je met de bewoners hun wensen door die worden vertaald in een vlekkenplan. Een grove tekening hoe de tuin er uit zou kunnen komen te zien met tips voor planten en materialen. Dit wordt dan in een rapport verwerkt. Ik heb dit tot 2015 gedaan. De laatste jaren ook als Regiohoofd waar ik rapporten van andere tuinvogelconsuleten beoordeelde. Toen ik in 2015 met schaapherdersopleiding ben begonnen ben ik gestopt omdat het best veel tijd in beslag nam.”

Schaapherdersopleiding

In 2015 werd op de Helicon in Velp een schaapherdersopleiding gestart. De eerste en enige van Nederland. Na een selectieprocedure kon Paméla in september 2015 van start. “We zijn gestart met een groep van maximaal 20 personen. In alle leeftijdscategorieën. Ik ging 1 dag in de week naar school en liep 2 dagen in de week stage. De opleiding duurt 2 jaar en wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid. De vakken die we kregen waren o.a. Ecologie, Natuurbeheer, Schapenkennis, Landschap, Voeding, Gezondheid en verzorging, Planning en organisatie, Communicatie.”

herder

Natuurbeheer

Drie dagen in de week gaat ze de hei op met een kudde van 250 schapen op de Groote Heide in Leende en in het Leenderbos. “Met de kudde schapen doen we aan natuurbeheer. De schapen worden ingezet tegen de vergrassing van de hei. Als er niets tegen de vergrassing wordt gedaan verdwijnt de hei en wordt het bos. Ook kunnen de schapen goed worden ingezet in de bestrijding van houtige gewassen zoals berk, lijsterbes en de exoot de Amerikaanse vogelkers”.

Wat gebeurt er met de schapenwol?

“Als schapenwol van het schaap af komt dient het eerst gesponnen te worden voordat je er mee kunt breien. Als de vachten na het scheren heel en bij elkaar gehouden worden kun je de vacht vilten. Dan maak je met gekaarde wol een wollen achterkant tegen de vacht. Door wrijving met water en zeep vervilt de wol waardoor er een dichte achterkant ontstaat. Zo krijg je prachtige 100% wollen vachten. Het is een arbeidsintensief proces maar heel leuk om te doen.”

Droogte en de wolf

Haar droom is dan wel uitgekomen, dat wil niet zeggen dat er geen problemen zijn. Zo wordt de natuur al jaren geteisterd door droogte. “De droogte is desastreus voor de natuur. Planten en dieren verdwijnen. En de kans op bosbranden neemt toe. Op de Groote Heide en het Leenderbos heeft het waterschap samen met de provincie en Staatsbosbeheer een plan ontwikkeld om verdroging tegen te gaan. Het is de bedoeling om water in het gebied vast te houden.”

Momenteel is de kudde binnen op stal omdat het lammertijd is. In maart/april gaat de herder weer de hei op. In het gebied zijn al verschillende schapen doodgebeten door een wolf. “Wolven vormen een groot risico voor vee. Zwervende wolven zullen de makkelijkste prooien pakken die ze tegenkomen. Preventieve maatregelen zoals deugdelijke netten en goede stroomvoorziening helpen en zijn noodzakelijk om de schapen te beschermen.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen