Eerste stappen gezet om tot een kerkenvisie te komen

Sint Jan de Doperkerk
Sint Jan de Doperkerk
Foto: Veldhoven Nieuws

De gemeente heeft een bureau ingehuurd dat een kerkenvisie voor Veldhoven gaat opstellen en het proces gaat begeleiden. Om dit te bekostigen, is een subsidie aangevraagd.

De KBO’s en heemkundekringen in Veldhoven hebben de gemeente gevraagd om een kerkenvisie op te stellen. Dit deden zij met een petitie. De aanleiding hiervoor is een dreigende leegstand van kerkgebouwen in Veldhoven. En de indieners van de petitie willen graag meedenken over het gebruik van de gebouwen in de toekomst.

Het college herkent het maatschappelijke debat in Veldhoven over leegstand en herbestemming van de kerkgebouwen. Daarom heeft de gemeente subsidie aangevraagd bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Hiermee willen we een bureau inhuren om een kerkenvisie op te stellen en het proces te begeleiden. Dan bepalen we ook wie daarbij kunnen helpen en hoe. Deze subsidie is nog niet toegekend; we verwachten hier snel een bericht over.

Voorbereiding

Als voorbereiding op de kerkenvisie voert de gemeente gesprekken met de eigenaren van de kerken (parochiebesturen en/of anderen). Om zicht te krijgen op de verwachtingen rondom de kerkenvisie en het proces. Er zijn al gesprekken gevoerd met de KBO’s en heemkundekringen, omdat zij de petitie indienden. En met 2 heren die beiden betrokken zijn bij erfgoed en monumenten in Veldhoven; 1 van hen heeft ervaring met het opstellen van kerkvisies en processen.

Visie

De kerkenvisie is een document met daarin het beleid van de gemeente voor de kerkgebouwen. De eigenaar van de kerk bepaalt wat er uiteindelijk met een gebouw gebeurt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen