Tavita van Galen is de enige Werk & Scheidingcoach in de regio

Foto: Tavita van Galen

De Veldhovense Tavita van Galen is onlangs ingeschreven in het register voor werk- en scheidingspecialisten. Ze is de eerste gediplomeerde Werk & Scheidingcoach in de regio.

In de jaren 70 liep zo’n 15% van de huwelijken uit op een scheiding. De afgelopen jaren strandde bijna 40 procent van de huwelijken in een echtscheiding. In 2019 ging het om 30.041 paren die eerder eens met de beste bedoelingen in het huwelijksbootje stapten. Daarnaast zijn er ook geregistreerde partnerschappen die stuklopen.

Voorspellers

Tavita biedt met haar bedrijf Invitae HR ondersteuning aan ondernemers op het gebied van verzuimreductie. Vanuit haar ervaring kent ze de voorspellers van langdurig verzuim: mantelzorg, financiële problemen en scheiding. Ze besluit om hier meer mee te gaan doen en volgt de opleiding tot Werk & Scheidingcoach. “Medewerkers hebben tijdens een scheidingsproces het hoofd vol emoties, ze moeten van alles regelen en willen toch doorwerken om hun baan te behouden. Dit kan leiden tot burn-outachtige klachten zoals geheugenproblemen, vermoeidheid, een kort lontje en niet veel of juist heel veel slapen en eten.”

Luisterend oor, humor en goede koffie

Het traject is met name bedoeld voor mensen met kinderen. Na een intakegesprek plant Tavita 8 bijeenkomsten in die elk 1,5 uur duren. In het begin is het meters maken, maar daarna zit er meer tijd tussen de sessies. Tijdens de bijeenkomsten gebruikt ze  een werkboek met een aantal thema’s. Alle facetten waarmee ze te maken hebben, passeren de revue. De kinderen, de werkgever, het sociale netwerk en de conflicten. “Soms weten mensen niet hoe ze de scheiding aan hun kinderen moeten vertellen. Het sociale netwerk breng ik ook in kaart. Met een scheiding vallen daaruit mensen weg. Soms denken ze dat ze niemand meer overhouden. Maar de start is altijd het kweken van bewustwording over de invloed die ze zelf kunnen uitoefenen. Proactief handelen is van groot belang. Ik breng geen vissen, maar ik leer ze vissen.” Dit serieuze thema wordt door Tavita aangepakt met een luisterend oor, humor ondanks alle ellende en goede koffie.

In principe biedt ze deze dienst preventief aan of voor medewerkers die zich net ziek hebben gemeld. Medewerkers die al langer verzuimen of arbeidsongeschikt zijn, hebben een re-integratietraject nodig. “Ik zie dat veel werknemers bij hun werkgever aan de bel trekken en vragen om vergoeding van het traject. Ook personeelsfunctionarissen vangen signalen op en schakelen ons in.”

Enthousiast

Haar bestaande klanten zijn enthousiast met de uitbreiding van haar dienstenpakket. “Ze zien zeker de toegevoegde waarde. Maatschappelijk werk en huisartsen bieden dit maatwerk niet.” Met Werk & Scheiding heeft ze afgesproken dat zij de Brainport Regio tot haar werkgebied neemt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen