Bokken van kinderboerderij De Hazewinkel afgevoerd

Met een welgemikt schot zijn onlangs de 4 bokken van kinderboerderij De Hazewinkel in slaap gebracht. Daarna zijn ze afgevoerd naar een handelaar die gespecialiseerd is in herten.

De damhertenpopulatie op kinderboerderij De Hazenwinkel heeft een verandering ondergaan. Er liepen 3 hinden en 4 bokken. 3 jonge bokken van vorig jaar en een oude bok van 10-12 jaar oud. De oude bok is weggehaald als bloedverversing en om inteelt te voorkomen binnen de groep. Hij heeft de 3 hinden in de bronstijd gedekt en die zijn nu drachtig. Jonge dieren worden vaak rond de langste dag geboren.

De 3 jonge bokken van 2020 werden niet geaccepteerd in de groep en zijn concurrent van de oude bok. De kan leiden tot gevechten onderling. Om een en ander te voorkomen, is besloten de jonge bokken te verwijderen.

Verdoven

Damherten kun je niet zomaar even vangen. Zonder ze te verdoven, is dat dieronvriendelijk en stressvol voor de dieren. Daarom zijn ze voor ongeveer 15 minuten in slaap gebracht, waarna ze zijn meegenomen. De bokken gaan naar de vaste handelaar die gespecialiseerd is in herten. Een woordvoerder van de gemeente weet niet wat er mee gebeurt, maar doorgaans worden de bokken elders geplaatst als dekbok. De oude bok wordt binnenkort, of is inmiddels al vervangen door een jonge bok.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen