Klompen maken met eeuwenoude machines

Foto: Veldhoven Nieuws

Terwijl onder een stralend zonnetje de wieken van molen De Adriaan volop draaien, genoten zondag bezoekers van onder meer eeuwenoude stoommachines.

Jan Heijing, voorzitter van de Stichting Smid Renders, gooit zondagmiddag nog maar eens wat hout in de kachel van de stoomlocomobiel uit 1909. De watertemperatuur in de buik van de imposante machine moet de 180 graden aantikken om 7 atmosfeer te krijgen. De stoomlocomobiel kan daarmee de klompenmachine aandrijven waarin vrijwilliger Frank van Gerwen uit Duizel net een blok populierenhout plaatst. De machine is onlangs voorzien van een nieuwe poelie (snaarschijf). “Die zorgt er voor dat de guts die de klomp uitholt harder draait. Het gevolg daarvan is dat de binnenkant van de klomp minder ruw is”, legt Van Gerwen uit. Gaandeweg vormt zich een stapeltje klompen bij de machine. “We laten ze eerst drogen, dan worden ze geschuurd en dan maken we er een vogelhuisje van”, weet secretaris Jan Renders.

Inkomsten

De stichting heeft inkomsten nodig om de machines aan de praat te houden. Daarom zijn ze blij dat er nu weer wat meer mogelijk is. De Boerenmert in Hapert in september 2019 was de laatste gelegenheid dat de stichting met de machines op pad kon. “Anderhalf jaar zijn we niet weggeweest”, zegt penningmeester John de Jongh. “Dit is ook fijn voor de 15 vrijwilligers die bij de stichting betrokken zijn. Die ontmoeten elkaar nu ook weer eens.”

Veel bekijks trokken ook de gerestaureerde Marshall uit 1924 van molenaar John de Jongh en een Lanz Bulldog uit 1939. Voor de bezoekers waren er meel- en bakproducten te koop. In het in de molen gevestigde restaurant Inn de Molenberg kon men terecht voor een hapje en een drankje.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen