Terreinknecht Jan Steijntjes overleden. Het sportpark van UNA was zijn thuis

Foto: Familie Steijntjes

Met het overlijden van Jan Steijntjes (66) verliest UNA een markante terreinknecht. De Zeelstenaar was gedurende ruim 50 jaar vrijwel dagelijks op het sportpark te vinden.

Grote liefde

Elke voetballer die een wedstrijd tegen UNA speelde, zal hem kennen. Als terreinknecht ontving Jan de clubs, wees kleedlokalen en velden toe en zorgde ervoor dat de materialen op orde waren. De kleedlokalen hield hij schoon en wee degene die het waagde het zand van zijn voetbalschoenen tegen de muur ervan te kloppen. De vrijgezel had maar één grote liefde en dat was UNA. 3 weken geleden werd hij in het ziekenhuis opgenomen. Afgelopen zaterdag kwam Jan in een hospice te overlijden.

Als 10-jarige koos de geboren en getogen Zeelstenaar voor voetbal bij UNA. Gaandeweg kreeg hij belangstelling voor de taak van terreinknecht. Als 15-jarige greep hij de kans om de fijne kneepjes van het vak te leren van Grardje van Asperdt. Op deze leeftijd begon hij ook als timmerman voor Van Grootel Bouw. Thuisgekomen van het werk was het eten, omkleden en naar UNA. “Elke avond was hij er. Op zaterdag en zondag al vanaf 09.00 uur totdat er niets meer te doen was”, zegt zijn moeder Jo.

Heel haar leven zorgde Jo voor haar zoon Jan. “Hij kwam alleen thuis om te eten en te slapen. Ik heb er nooit moeite mee gehad. Hij was een gemakkelijke jongen voor mij.”

Jan had een loper (sleutel) van UNA waarmee hij op het sportpark overal in kon. De materiaalruimte was zijn territorium. Hij zag er op toe dat niemand een bal meenam zonder dat hij die geregistreerd had. Verder regelde hij het openen en sluiten van kleedlokalen. Vanuit de materiaalruimte kon hij de wedstrijden op het hoofdveld volgen. Maar hij moest ook op tijd thee zetten voor de spelers als ze rust hadden. Na de werkzaamheden bij UNA ging hij steevast even naar zijn stamcafé De Kleine Man. En als het nodig was, ging hij midden in de nacht nog even naar het sportpark om er de sproeiers aan te zetten.

Brommobiel

In 2006 kreeg hij met een nare ziekte te maken. Maandenlang was hij uit de running. Zijn werk in de bouw kon hij niet meer uitvoeren. Sindsdien kreeg hij hulp bij zijn vrijwilligerswerk op het sportpark. Regelmatig pakte hij sindsdien de auto om door de Kempen te rijden om te zien hoe de velden bij andere clubs erbij lagen. Tien jaar later raakte hij zeer ernstig gewond bij een eenzijdig auto-ongeval. Maar ook dat wist hij te overleven. Autorijden mocht niet meer, maar in een aangepaste brommobiel kon hij weer dagelijks de Kempen in. Toen hij rond de jaarwisseling zijn 45km auto inruilde, stonden er 240.000 kilometers op de teller. Dat had de autodealer nog nooit meegemaakt.

Noodlot

Onlangs sloeg het noodlot opnieuw toe. Op 29 juni werd hij opgenomen in het ziekenhuis. De loper moest mee. ‘Deze sleutel is van mij’, zei hij in het ziekenhuis. UNA is Jan dankbaar voor de vele jaren die hij in dienst stelde van de club. “Hij heeft veel voor UNA betekend en omgekeerd. Als bestuur hebben we besloten om voorafgaand aan de wedstrijd tegen Den Bosch aanstaande woensdag één minuut stilte in acht te nemen”, zegt voorzitter Peter Smetsers. De uitvaart van Jan vindt vrijdag plaats in crematorium De Hoge Boght.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen