Nieuwe kas en dierenverblijven op de Keldershoeve in Oerle

De zorgboerderij van Severinus in Oerle ondergaat momenteel een metamorfose. Er is een nieuwe kas en er zijn riante dierenverblijven in aanbouw.

Cliënten die vroeger thuis op een boerderij woonden en flink konden werken, vonden een passende dagbesteding op de zorgboerderij. “Ook cliënten die vooral het gevoel van ruimte nodig hebben, kunnen er hun energie kwijt”, zegt activiteitenbegeleidster Edith van der Rijt. Momenteel werken er 3 groepen van elk maximaal 8 cliënten. Afhankelijk van de samenstelling kunnen dit ook groepjes van 6 zijn. De meesten zijn de hele dag aanwezig.

Er was tot voor 5 jaar geleden een kas waarin zomergoed werd gekweekt. De kas moest plaatsmaken voor woonhuis De Wilgeman. De kas werd door de cliënten erg gemist, dus er moest een nieuwe komen. “Ook als zorgboerderij misten we de kas om er activiteiten in aan te bieden. Het is een onderdeel om de zorgboerderij te runnen”, weet Heidi Berkvens die regiebegleider Groen en Dier is.

Werkzaamheden hervat

Het aangevraagde budget was niet toereikend, dus de dames zochten een creatieve oplossing om een kas terug te krijgen en meteen de Keldershoeve te herinrichten. Contact met het middelbaar onderwijs resulteerde in een samenwerking met Summa Bouw en het Sondervick College. Sinds 2019 werken studenten nu tijdens hun praktijklessen aan de bouw van 3 nieuwe dierenverblijven. Door corona hebben de werkzaamheden een tijdlang stilgelegen. De komende week worden de werkzaamheden weer hervat. De stallen zijn ruimer en voorzien van een gestorte vloer, water en elektriciteit. Er is ook een nieuwe snoezelwei, gericht op beleving en sfeer en vooral voor cliënten die geen werkzaamheden op de boerderij kunnen verrichten. Cliënten kunnen er geiten en schapen in de wei aaien.

Ontmoetingsplek

De nieuwe kas is voorzien van een lichte keuken waarin de cliënten kunnen pauzeren. Inmiddels ligt er een ruim terras met meubilair voor de kas. De Keldershoeve is namelijk ook een ontmoetingsplek. De cliënten weten van alles te vertellen over de dieren en planten. Als er bezoekers komen, vinden de cliënten het leuk om met hen een praatje aan te knopen. En de koffie en thee staan altijd klaar.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen