Eerste Veldhovense opbouwwerker presenteert boekje

Robert Tops (l) en Peter Smetsers ontvangen het boekje van Poul de Gier (r)
Robert Tops (l) en Peter Smetsers ontvangen het boekje van Poul de Gier (r)
Foto: Veldhoven Nieuws

De Ladekast is de naam van het boekje waarin Poul de Gier zijn herinneringen als eerste opbouwwerker in Veldhoven heeft vastgelegd. Vrijdag overhandigde hij het eerste exemplaar aan Robert Tops van Cordaad Welzijn.

Cordaad Welzijn zit in de mfa Midden en werkt inmiddels in maar liefst 9 gemeenten aan gemeenschapsontwikkeling. De basis daarvoor werd in de jaren zeventig gelegd door Poul de Gier. Zijn persoonlijke herinneringen heeft hij in een boekje vastgelegd. Toen hij in 1972 begon was Zonderwijk al gebouwd en stonden de eerste huizen in ’t Look. Cobbeek was er nog niet en ook het Citycentrum moest nog gebouwd worden.

Opbouwwerk was in die jaren landelijk in opkomst. Poul ondersteunde groepen in de Veldhovense samenleving om hun doelen te realiseren. Zo was hij betrokken bij de realisatie van veel gemeenschapshuizen. Ook was hij betrokken bij de totstandkoming van het Bureau Sociaal Raadslieden.

Tienersoos

Al snel na zijn aantreden werd hij gevraagd eens naar de tienersoos in Oerle te komen. De jongeren tussen 12 en 15 jaar wilden er alcohol drinken en daar wist men geen raad mee. De vraag was: ‘wat moeten we daarmee? Als we geen alcohol serveren, komen ze niet meer en gaan ze naar andere sozen waar ze wel alcohol krijgen.’ Een groot dilemma. Wat Poul toen precies geadviseerd heeft, weet hij niet meer.

Met deze en meer herinneringen levert het fraaie boekwerkje een bijdrage aan de geschiedenis van Veldhoven. Daarom ook kreeg Peter Smetsers van het Comité Veldhoven100 overhandigd om het toe te voegen aan de collectie over de geschiedenis van Veldhoven.

De medewerkers van Cordaad Welzijn hebben voor de lay-out, de opmaak en het drukken van De Ladekast gezorgd. Van het boekje is een oplage van vijftig stuks gemaakt. Belangstellenden die een exemplaar willen ontvangen, kunnen een e-mail sturen aan [email protected].

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen