Dahliaseizoen weer van start

Carla van der Heiden maakte een fotoboek voor het 60-jarige Groen en Keurig
Carla van der Heiden maakte een fotoboek voor het 60-jarige Groen en Keurig
Foto: Veldhoven Nieuws

De tuinen van dhaliaverenigingen Flora, Groen en Keurig en De Jonge Stek staan weer in volle bloei. Dat betekent dat de donateurs er weer welkom zijn om hun wekelijkse boeket af te halen.

Flora

Aan de Heerseweg is het zaterdagmorgen al een drukte van belang. De leden van Flora, gekleed in de bekende paarse polo, snijden vanaf 10.00 uur de eerste dahlia’s om daarmee een boeket samen te stellen. In de tuin staan 50 rijen met elk zo’n 75 dahliaplanten. Op 400 vierkante meter van het 3200 vierkante meter grote perceel staan geen dahlia’s. Daar is een bijenmengsel gezaaid met onder meer klaprozen en slaapmutsjes. “De grond werd armer met als gevolg meer ziektes zoals schimmels in de planten. Met het bijenmengsel verbeteren we de grond. Als het straks is uitgebloeid laten we de bloemen afsterven en ploegen we het onder. Het gevolg is dat de grond het water beter vasthoudt en vruchtbaarder wordt. Daardoor hoeven we geen kunstmest en gif meer te gebruiken”, legt voorzitter Lucia van leengoed uit. Volgend jaar wordt zo een ander deel van de tuin onderhanden genomen.

Groen en Keurig

Bloemenvereniging Groen en Keurig uit Oerle ontving zaterdag zo’n 120 donateurs tussen 10.00 en 11.00 uur. Dat zal de komende periode oplopen naar zo’n 200, verwacht Frans van den Wildenberg. “Mensen moeten er nog aan herinnerd worden doordat ze donateurs met bossen dahlia’s door Oerle zien fietsen.” De club viert dit jaar het 60-jarig bestaan. Een van de donateurs, Carla van der Heiden, heeft een fraai fotoboek gemaakt. Een jaar lang volgde ze de leden van de club bij hun werkzaamheden en legde alles vast. .”Ik heb het plezier en de vakkennis van de leden vastgelegd en het plezier dat ze anderen er mee doen.” Het fotoboek telt 100 pagina’s in full colour. De titel is: Geluk = een bos dahlia’s. Het is te koop voor twintig euro.

De Jonge Stek

Bij De Jonge Stek zijn de donateurs vanaf zaterdag 20 augustus welkom vanaf 10.00 uur. Vanwege de populariteit van de dahlia zijn bij de club dit jaar maar liefst 1000 extra stekken de grond in gegaan. “Daarnaast hebben we onder meer chrysanten, grassen, zonnehoedjes en tijgerriet om de bossen aan te vullen”, zegt voorzitter Bart van Gerwen. Op vrijdag worden hier ook door een viertal leden bloemstukjes gemaakt die op zaterdag verkocht worden aan donateurs. Eind oktober worden de knollen weer uit de grond gehaald. Gesorteerd op soort worden ze vervolgens opgeslagen. Uit de mooiste dahlia’s probeert Bart het zaad te winnen. “Er zit niet altijd zaad in, maar dat kun je voelen”, weet de dahlialiefhebber. Het resultaat van eerdere zaadwinningen is al te zien in enkele rijen in de dahliatuin.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen