ASML en gemeente Eindhoven verkennen mogelijkheden voor ASML uitbreiding in Eindhoven

Foto: Bert Jansen

Op 22 april maakten de gemeente Eindhoven en ASML bekend dat zij een intentieverklaring (LOI) hebben ondertekend om de haalbaarheid verder te onderzoeken om een locatie voor ASML te ontwikkelen op de ‘Brainport Industry Campus’ (BIC) Eindhoven als onderdeel van haar lange termijn groeistrategie.

Het doel van deze LOI is in de eerste plaats om te komen tot een go/no-go’ besluit voor zowel de gemeente Eindhoven als ASML over het aangaan van onderhandelingen over een anterieure overeenkomst.

Als onderdeel van de globale, snelgroeiende chipindustrie moet ASML de komende jaren anticiperen op een aanzienlijke groei en heeft het locaties nodig om uit te breiden en activiteiten te spreiden. Daarvoor is een gunstig investerings- en vestigingsklimaat nodig, zoals de beschikbaarheid van technisch talent, infrastructuur en huisvesting. Zoals we eerder hebben aangegeven, heeft ASML de voorkeur om de kernactiviteiten in Nederland zo dicht mogelijk bij de bestaande locaties in Veldhoven te houden. Dit bevordert namelijk de samenwerking tussen de teams en disciplines dat nodig is om innovatie te stimuleren.

Wij verwelkomen de recente beslissing van het Nederlandse demissionaire kabinet om het Nederlandse investeringsklimaat te verbeteren. Wij zijn van mening dat dit Nederland als geheel ten goede zal komen. We hopen dat de  gepresenteerde plannen en investeringen door het Parlement zullen worden gesteund, omdat dit het algemene ondernemingsklimaat en onze potentiële uitbreidingsplannen bij BIC sterk ondersteunen.

De mogelijke ontwikkeling van ASML op BIC Noord zal een positieve invloed hebben op de regio en de rol van de regio in de Europese high tech industrie versterken. Het zal waarschijnlijk leiden tot een aanzienlijke banengroei in alle 21 Brainport-gemeenten en daarbuiten – bij directe en indirecte leveranciers en andere producenten en dienstverleners.

Naast de steun van het Nederlandse demissionaire kabinet zal het regionale bedrijfsleven (waaronder zeker ASML) aanzienlijk bijdragen aan sociale investeringen om duurzame en evenwichtige groei te garanderen. Deze investeringen zijn gericht op huisvesting, (duurzame) mobiliteit, onderwijs en algemene voorzieningen. Het is vooral gericht op de behoeften van degenen die niet direct profiteren van de groei van de industrie. Er zijn vier Brainportfondsen aangekondigd op het gebied van mobiliteit, betaalbare woningen, talent en algemeen welzijn.

De verdere ontwikkeling van de huidige ASML-campus in Veldhoven aan De Run gaat door zoals gepland en de komende jaren worden extra investeringen in productie- en kantoorlocaties op dit terrein verwacht. Hoe de activiteiten van ASML op beide locaties zullen schalen, zal worden bepaald door onze zakelijke behoeften, waarbij rekening wordt gehouden met andere belanghebbenden, zoals overheden en de omgeving.

Quote Roger Dassen (CFO ASML)

“ASML heeft een lange termijn locatiestrategie om onze uitbreiding en het ondersteunen van de groei van onze klanten mogelijk te maken. Zoals eerder gezegd houdt ASML haar kernactiviteiten in Nederland het liefst zo dicht mogelijk bij de bestaande locaties in Veldhoven, omdat dit de samenwerking tussen de teams en verschillende eenheden bevordert – en dat is nodig om innovatie te stimuleren. BIC is voor ons een interessante optie die we nu samen verder met de gemeente Eindhoven verkennen.

Beslissingen over toekomstige locaties van ons bedrijf moeten worden ondersteund door gunstige omstandigheden, zoals de beschikbaarheid van talent, infrastructuur, huisvesting en door een sterk investeringsklimaat in het algemeen. De onlangs aangekondigde overheidsmaatregelen dragen hieraan bij. ASML is ook actief betrokken bij het aanpakken van deze problemen en zorgt zo voor duurzame groei waar iedereen profijt van heeft.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen