Dankzij Bianca, Bram, Frank, PSV en Luuk de Jong is Veldhoven weer een AED rijker

25 sep , 15:39 Nieuws
aed heiacker 02
Het AED-netwerk in Veldhoven is weer wat dichter. PSV’er Luuk de Jong was woensdag 25 september naar basisschool De Heiacker gekomen om het apparaat te onthullen.
Om 14.00 uur stonden leerlingen van De Heiacker al klaar voor de hoofdingang van hun school. Velen droegen een PSV-shirt en hadden pen en papier bij zich om een handtekening te scoren. Want er zou een bekende PSV-speler een AED komen onthullen. Maar wie dan? De een hoopt op Noa Lang, een ander op Luuk de Jong en weer een ander op Joey Veerman. Bas uit groep 8 weet wel wat een AED is. “Als het hart stopt kun je dat met een AED weer laten kloppen.” Het is dan ook een belangrijk apparaat, weet Philip Scholts, partnership manager bij Philips. “Ter ere van het kampioenschap van PSV schonk Philips 11 AED’s aan de spelers. We zijn nu met hen in gesprek waar die moeten komen hangen. Philips kwam ook met het idee om aan de twaalfde man, het supporterslegioen een AED te ter beschikking te stellen.”

6-minutenregel

Tijdens de PSV-fandag op 27 juli konden bezoekers een formulier invullen waar die AED zou moeten komen hangen. Bianca van Gestel en haar partner Frank Louwers bezochten met hun zoontje Bram ook de fandag. “Ik heb Bram na zijn geboorte al lid van de Phoxy Club gemaakt”, vertelt opa Van Gestel. Bianca vulde een formulier in met als locatie de basisschool waarop haar zoon zit. Scholts: “Philips heeft samen met de Nederlandse Hartstichting uit alle inzendingen basisschool De Heiacker gekozen. De Hartstichting weet precies waar in Nederland de AED’s hangen. De dichtstbijzijnde bij deze school hangt op 400 meter afstand, en dat is te ver. De 6-minutenregel die de Hartstichting hanteert, betekent dat een AED op 200 tot 300 meter afstand beschikbaar moet zijn.”

Handtekening

Om 14.30 uur komt aan alle onzekerheid een eind. Enkele honderden aanwezigen zien de deur opengaan en Luuk de Jong verschijnen. Een gejuich gaat op, want de kennen ze allemaal. Samen met het hoofd van de school verwijderd Luuk een zeil dat voor de AED hangt. Natuurlijk wordt aan de topspeler van PSV de vraag gesteld of ze weer kampioen worden. En daarna is er nog even de gelegenheid om een handtekening van de beroemde voetballer te scoren.