De Specials van Rood-Wit Veldhoven maken samen plezier op het veld

Foto: Veldhoven Nieuws

Twee jaar geleden ontstond bij Rood-Wit Veldhoven het idee om voor meisjes en jongens die niet meekunnen met het reguliere voetbal een team te starten. Sinds kort spelen de Specials in een G-competitie.

“Binnen de vereniging hadden we Koen en Robin die in deze categorie vielen. Ze speelden in een regulier team tussen spelers die op zeker moment 4 of 5 jaar jonger waren. Het leeftijdsverschil werd te groot. Rood-Wit heeft samen met enkele ouders de Specials opgericht. Na een moeilijke start konden we na een half jaar beginnen met een groep van 10 kinderen in de leeftijd tussen de 8 en 17 jaar. Deze groep is inmiddels uitgegroeid tot 14 leden waarvan de oudste categorie dit najaar in de G-competitie is begonnen. Iets wat we 2 jaar geleden niet voor mogelijk hadden gehouden”, zegt jeugdvoorzitter Enzo Hermkens.

Positiever

Hoofdleider van de Specials is Irma van Loon, en haar man Toine is een van de 4 trainers. Hun beide zonen Koen en Bram spelen in de Specials. “Onze spelers hebben verschillende beperkingen. Dit kan zijn adhd, autisme, motorisch beperkt, concentratieproblemen en ga zo maar door. We hebben gekozen voor de naam Specials omdat dat veel positiever klinkt dan G-team. De spelers weten allemaal dat ze een beperking hebben, dan klinkt Specials toch wat positiever”, legt Irma uit.

Het heeft ontzettend veel kruim gekost om zover te komen. “Je kunt zoiets alleen doen als je een club hebt die meewerkt, en ouders die er iets van willen maken, zoals de ouders van Koen en Bram”, weet Enzo. Zo heeft Irma zorginstellingen, scholen en mensen thuis bezocht. Toine was al trainer toen zijn zoon Koen nog in een regulier team van Rood-Wit speelde. “Het verschil in training geven maakt niet zoveel uit. Het gaat vooral om het plezier. We leveren voetbal op maat aan onze spelers, ze krijgen meer tijd en herhaling om de oefeningen te begrijpen of te kunnen uitvoeren. Tijdens de wedstrijd coachen we alleen maar positief. We blijven rustig en geven tijdens de wedstrijd geen commentaar op de spelertjes.”

Trainen

De Specials hebben nu 2 groepen spelers: een in de leeftijden van 7 tot 11 jaar, en een in de leeftijden van 11 tot 18 jaar. De gemengde teams trainen elke dinsdag vanaf 18.30 uur. De warming-up doen ze samen. De competitie ligt van de oudste groep ligt nu stil, maar gelukkig kan er nog wel getraind worden. De Specials horen er bij Rood-Wit helemaal bij. Irma: “Ze trainen bij Rood-Wit terwijl ze ook de andere teams zien trainen. Dat vinden ze helemaal super. Het clubgevoel vinden ze helemaal top!”

Onlangs kreeg de club van de gehandicaptenbond en van de KNVB een cheque ter waarde van 4.000 euro om de Specials voor de komende 3 jaar te ondersteunen in hun sport. Nieuwe spelers, vooral voor de groep van 7 tot 11 jaar, zijn zeer welkom. Iedereen kan een keer vrijblijvend komen meedoen. Kijk hier voor de contactpersonen van de Specials.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen