Oranje, nu nog de beuk erin bij het volkslied (column Thieu Vlemmix)

Foto: Annick Vanblaere via Pixabay

Het voorbije weekend kwam er op sportief vlak eindelijk weer eens flink wat leven in de brouwerij. Het werd zelfs een explosie van grote sportgebeurtenissen, met als slotstuk de gelukte opening van Oranje op het EK voetbal voor mannen.

Maar daarvóór kwam Mart Smeets nog even uit de kast met zijn ontboezeming: ‘mijn vrouw laat me mijn gang gaan’. Een opluchting dat we dit nu weten.

Beginnen we de sport met hockey. In het legendarische Wagener stadion behaalde Nederland zaterdag – nota bene tegen aartsrivaal Duitsland en na een bloedstollende finale – de Europese hockeytitel. Grote held: Pirmin Blaak, een paar dagen ervoor nog de kop van jut vanwege zijn domme actie tegen Duitsland, wat bijna de finale kostte. Maar eenmaal toch in die finale beland, redde de doelman – opnieuw tegen de Duitsers – voor ons land de huisraad met wonderbaarlijke ingrepen tijdens de eindwedstrijd en in de beslissende shoot-outs. Bij de dames was er minder spektakel. Men verwachtte niks meer of minder dan de titel. En daaraan voldeden ze. Maar erg opwindend was dat allemaal niet. Ook hier waren het onze Oosterburen die zich de les lieten lezen. Tweemaal in een weekend van grootmacht Duitsland winnen, dat stemt tevreden.

Schaduw

De grootste aandacht ging echter toch uit naar het EK voetbal met de start op zaterdagavond. Nog maar nauwelijks begonnen, viel er al een flinke schaduw over dit toernooi. Vlak tegen de rust aan van het duel Denemarken-Finland, stortte de Deen Christian Eriksen tegen de grond en moest worden gereanimeerd. Lang was er onduidelijkheid, maar later volgde het bericht dat de Deense oud-Ajacied in het ziekenhuis bij kennis was. Na belachelijk lang beraad viel de beslissing dat de wedstrijd hervat zou worden. Voor velen onbegrijpelijk vanwege de emoties van de spelers, die dat toch maar niet zomaar kunnen wegspoelen. Indrukwekkend was de applaudisserende reactie van de Finnen toen de Deense ploeg het veld weer betrad om de wedstrijd te hervatten. En even indrukwekkend is de manier waarop ze er daarna weer inkleunen en verrassend de winst pakken.

Magistrale opening

Het startschot vond eerder plaats in Stadio Olympico in Rome. Zo’n 17.000 (van de mogelijke 72.000) toeschouwers zagen en hoorden er de magistrale opening aan. Beter dan met Andrea Boccelli, die met het schitterende Nessun Dorma componist Puccini alle eer aandeed, kan bijna niet. Daarna vonden de Nederlandse dj en componist Martin Garrix en Bono and The Edge van U2 elkaar met het openingslied ‘We Are The People’. Smullen. Daarmee was op die avond de koek nagenoeg op. Achteraf bleek namelijk het allerbeste te zijn verorberd, toen de voetbalavond verder ging met Turkije-Italië. Een duel, te eenzijdig om te amuseren. De Turken groeven zich in en de Italianen combineerden er uitzichtloos op los. Totdat ze een handje geholpen werden door een tegenstander (1-0) en toen was het verder bekeken. Over and out, de Italianen tikten soepeltjes naar de finish.

Gepassioneerd

Die Italianen, hun gepassioneerde zangbijdrage tijdens het spelen van het volkslied, is geweldig. Het straalt hun onbreekbare wil uit om te presteren. En dat deden ze dus ook. Wat die zang betreft, is het Finse team een sterke tweede. Misschien zou je dat niet van de nuchtere Scandinaviërs verwachten, maar ook zij koppelen hun vastberadenheid in de zang, aan wilskracht op het veld. De Polen gaan ook behoorlijk tekeer en voeren de subtop aan. Oranje sjokt daar nogal broekschijterig achteraan. Weinig overtuigend, die zangbijdrage tijdens het Wilhelmus. Dat moet beter, zo win je nooit een toernooi! Bij de Spanjaarden is het ook niet overtuigend. Ze staan er, met hun volklied zonder tekst, voor de wedstrijd al een beetje bij als een soort tandeloze tijger. Dat bleek tijdens de wedstrijd te kloppen: tegen de Zweden bleef het 0-0.

Patrick Schick 2e vanaf rechts, schiet van af 50 meter afstand…de witte bal is helemaal rechtsboven onderweg..

Tot slot: het echte hoogtepunt gaat tot nu toe naar de Tsjechische spits Patrick Schick met zijn fenomenale afstandstreffer (50 meter) tegen Schotland. Veel mooier zullen we ze niet meer zien.

Tsjechische man van de wedstrijd Schick met twee goals…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen