Na briljante Max ook knappe inhaalrace boosterprik (column Thieu Vlemmix)

Foto: tv-beeld

Alle eer en nagenoeg alle ruimte dit keer voor ‘de man’ van het afgelopen weekend. Voor het eerst heeft Nederland een wereldkampioen Formule 1: Max Verstappen.

 Ergens in ons land wordt er zelfs een bordje met de snelheidslimiet van 30 kilometer, vervangen door eentje met 33, het bekende startnummer van Max Verstappen. Humor op z’n best, Nederland gaat uit zijn plaat.

Doorzaniken helpt

Al heel vroeg zijn de kenmerken zichtbaar. Amper vier jaar oud en het zeuren om een ‘go-kart’ begint al. Flink doorzaniken heeft soms resultaat. Een half jaar later kan de kleuter in zijn nieuwe trapwagen stappen. Zijn vader, die zelf eens deel uitmaakte van het elitegezelschap van het autoracen, geeft hem namelijk z’n zin. Kleine Max flitst vervolgens met veel plezier en succes door de jeugdcategorieën heen, met maar één droom: namelijk dat eens voor hem het Wilhelmus zal klinken. Op zijn zeventiende staat ie hijgend op de stoep bij het Formule 1 raceteam van Toro Rosso. Hij wordt binnengelaten, nog nimmer vertoond. Daarna wordt het Red Bull en daarmee haalt Max, als jongste coureur ter wereld ooit, op z’n achttiende de eerste zege binnen. Ongeduldig maar gestaag is hij onderweg richting het allerhoogste.

Nooit opgeven

De manier waarop hij zes jaar later wereldkampioen wordt, kenmerkt zijn mentaliteit en de instelling van nooit opgeven. Wat heet… In Abu Dhabi lijkt 5 rondes voor het einde de strijd voor het oog van alle kenners en waarnemers gestreden. Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton is immers de hele wedstrijd sneller met zijn Mercedes en ligt ‘veilig’ op kop. Maar na het safetycar moment is plots alles anders. Het onvoorstelbare gebeurt: na een handige bandenwissel van Red Bull volgt een allerlaatste ronde met daarin de weergaloze inhaalmanoeuvre waarbij de man met de snellere auto voor een uitzinnig publiek in extremis wordt gefopt. De waardering voor de oud-Limburger is gigantisch. Deze gaat tot ver over de landsgrenzen. Maar zeker ook hier is de waardering voor de fantastische sportman groot. Zelfs in kleedlokalen van eredivisie voetbalploegen is het – ongeacht hun verlies of winst – feest, als ze het na afloop van hun wedstrijd vernemen. Niet voor het eerst dit seizoen wordt de snelheid van Mercedes overtroffen door de sluwheid van Red Bull en de vechtlust van Verstappen… het mirakel van Abu Dhabi… Corona Nederland vergeet voor heel even zijn zorgen en verzet de zinnen.

Nooit vertoonde emoties bij vader en zoon Jos en Max.

Inhaalrace boosterprik

De start van de boosterprik was in ons quasi gestructureerde landje ongeveer even matig als de eerste meters van onze landgenoot in zijn beslissende race aan de Perzische Golf. En dus liep men in Nederland opnieuw achter zowat ieder land in Europa aan. Maar het lijkt er verdacht veel op dat dit vaccinatieproces – opgejaagd door omikron – nu eveneens een imposante achtervolging heeft ingezet. Zelf heb ik vorige week de regie maar in eigen hand genomen en de GGD gebeld voor een boosterprik. En wat denk je? Het is me gelukt om razendsnel een afspraak te maken. Namelijk, een luttele vier dagen na mijn telefoontje. Zo heb ik intussen vastgesteld dat er bijvoorbeeld in  de – voor mij dichtstbijzijnde – locatie van het Eindhovense Beursgebouw nu elke dag vriendelijk, snel en kundig ettelijke duizenden prikken worden gezet. Ook hier dus een formidabele inhaalrace. Wederom lopen we – na die veel te trage start – in recordtempo in. ’s Werelds beste worden we niet meer. Maar toch hulde aan de prikkers, de regelaars en de goeie organisatie daar, bravo.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen