Entree 2022 met volop vuurwerk en doodsbenauwde honden (column Thieu Vlemmix)

Foto: Veldhoven Nieuws

Aanvankelijk leek het uitgeleefde jaar zich tergend langzaam naar zijn einde te slepen. En velen zullen zich zuchtend hebben gerealiseerd blij te zijn dat het erop zit, het jaar van de beperkingen.

Maar dan, vroeg in de vrijdagmiddag, hoor je ze op de laatste dag van het jaar zo her en der in Veldhoven al: de knallen. Terwijl de avond valt over een zwalkend 2021 is het aantal explosies gaandeweg niet meer van de lucht. Aanvankelijk meest ontploffend carbid. Vroeger bij ons op de boerderij deden we dat ook wel eens, maar daar nam niemand aanstoot aan. Er woonde immers toch bijna geen mens aan het uiteinde van een nagenoeg uitgestorven Djept, ofwel ‘in de hei’ richting Oers.

De honden

Vandaag de dag is dat natuurlijk andere koek. Veel mensen lijken het vuurwerkverbod vergeten te  zijn (geheugen aangetast door corona?). Maar ze realiseren zich kennelijk ook niet dat sinds de komst van de pandemie het aantal honden in de gezinnen enorm is toegenomen. Misschien vormt de verhuizing en uitbreiding van de prachtige dierenwinkel ‘Dannys dierenshop’ in ons eigen Citycentrum daarvoor wel de beste indicatie.

De trouwe viervoeters zijn in deze barre tijden voor velen een ideaal, welhaast onmisbaar gezelschap. Voor sommigen een buddy in deze tijd van verloren contacten. Voor anderen, aangenaam gezelschap in het gezin. En juist zij – de honden dus – lijken het meest de dupe te zijn van dit geknal. Veel van hen kunnen er namelijk helemaal niet tegen. Zie Facebook op de laatste dag van het jaar. De vele reacties zijn dikwijls schrijnend:

honden-riek

Een oplettende ouder…

‘De hele dag al gruwelijk harde knallen van vuurwerk, mijn hond is helemaal over zijn toeren’, en ‘ook hier twee doodsbange hondjes’ en ‘mijn hond is al een uur aan het hijgen en bibberen’. Het zijn slechts enkele van de vele noodkreten.

Statement

Op de donderdag vóór oudjaar is heel Baarle-Hertog (=Belgische kant) al volgelopen met landgenoten, om vuurwerk te kopen. Op sommige plekken stonden soms wel 100 man in de rij.

En op het moment suprême blijkt het uiterlijk vertoon van dien aard dat het wel lijkt op een soort van statement. Aan niks valt te merken dat er geen vuurwerk mag worden afgestoken. Vanaf het middernachtelijke uur knalt het geld ruimhartig en uitbundig de lucht in boven Veldhoven. In alle kleuren van de regenboog spat het vuurwerk ook dit keer uiteen. Het heelal drie kwartier in lichterlaaie. Niet anders, dan anders! We wonen hier immers in het vrije Nederland. Veel volwassenen gedragen zich als kleuters. Als iets verboden wordt, vooral toch doen. Regels aan de laars lappen is in.

Heel Nederland staat bij deze jaarwisseling stijf van de feestjes die niet mogen. Dat er volop vernielingen worden aangericht en door het hele land gevochten wordt met politie, de ME en ambulancepersoneel? Ach, dat is niet voor het eerst. Het hoort er kennelijk voortaan bij. Op de Dam lopen veteranen en oud-militairen uit eigen beweging mee om een buffer te vormen tussen politie en demonstranten. Het is veelzeggend. In Den Haag viel het in deze nacht ook allemaal nogal mee; de brandweer hoefde er slechts 200 keer meer uit te rukken dan vorig jaar (493 t.o.v. 300x). Dat kan er goed mee door, niet? Dichter bij huis – in Hoogeloon – hebben bewoners er genoeg van en verjagen een groep jongeren die de buurt midden in het dorp met zwaar vuurwerk terroriseren.

Tenslotte, veel doodsbenauwde honden lusten er rondom de jaarwisseling geen brood van. En sommigen van hen zullen nog lang angstig zijn. Maar, zoals eerder gezegd: het hoort er allemaal bij. Toch?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen