Gemeente vervangt opnieuw deel straatverlichting door led

Foto: Veldhoven Nieuws

Vanaf 25 mei 2020 verving de gemeente al 650 armaturen. Nu komen er 675 nieuwe armaturen bij. Waar nodig worden ook versleten lichtmasten vervangen.

De komende jaren vervangt de gemeente nog meer straatverlichting. Ook omdat bepaalde types lampen nu of in de toekomst niet meer gemaakt worden, zoals de oranje/gele natriumlampen. De lampen die niet meer leverbaar zijn, worden als eerste vervangen.

Welke straten

De volgende straten zijn deze ronde aan de beurt. Ze krijgen (helemaal of voor een groot deel) energiezuinige straatverlichting: Berg, Binnenhei, Bovenhei, Buizerd, Burcht, Burgemeester Van Hoofflaan, De Run 1100/3100/4200/4500/6100/6300/8200/8300/8400, Europalaan, Julianastraat, Kievit, Knegselseweg, Middelberg, Middelhei, Oersebaan, Oude Kerkstraat, Polderstraat, Provincialeweg, Sint Jorisstraat en Vijverstraat. In enkele straten (die staan niet in deze lijst) worden maar 1 of 2 lampen vervangen. De straatbewoners krijgen verder geen persoonlijk bericht over de werkzaamheden.

Besparing

Wethouder Duurzaamheid Jeroen Rooijakkers is er blij mee: “Met de vervanging vorig jaar besparen we al ongeveer 48.000 kilowatt op jaarbasis. Deze 675 nieuwe energiezuinige verlichtingsarmaturen zorgen op jaarbasis voor een besparing van nog eens 50.000 kilowatt; dat is vergelijkbaar met het gemiddelde energieverbruik van maar liefst 15 huishoudens. Weer een mooie stap op weg naar een duurzaam Veldhoven.”
Hij sluit af met een tip: “Heeft u nog ‘ouderwetse’ gloei- of spaarlampen in huis? Vervang ze zo snel mogelijk door ledverlichting. Dat is goed voor het milieu én uw portemonnee!”

Lichte hinder tijdens werkzaamheden

De aannemer die de armaturen vervangt, werkt met een hoogwerker. Hij zorgt ervoor dat het verkeer zo min mogelijk last heeft. Toch moeten autobestuurders misschien even wachten voor zij verder kunnen rijden. Gemiddeld duurt het vervangen van een armatuur ongeveer 20 minuten. Waarschijnlijk zijn er 2 tijdelijke omleidingsroutes nodig. Die geven we tijdig vooraf met borden aan.

Meer licht op straat, minder energieverbruik

  • De oude lampen zijn door de jaren heen minder licht gaan geven. Het licht van de nieuwe lampen is (vrijwel) gelijk aan het oorspronkelijke verlichtingsniveau. Hierdoor is het verschil in helderheid goed merkbaar.
  • Een oude lamp in de straatverlichting verbruikt tussen de 35 en 150 watt per uur, een nieuwe ledlamp verbruikt nog maar 25 tot 75 watt.
  • De levensduur van ledlampen is ruim 20 jaar, veel langer dan van de oude lampen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen