Bankje voor honderdjarige in Wintelre

Sjaan van Loon-Jansen is onlangs honderd jaar geworden. Zaterdag kreeg ze van haar familie een bankje aangeboden in Wintelre.

Discotheek ’t Centrum moet voor veel Veldhovenaren bekend in de oren klinken. Het regionaal  bekende uitgaanscentrum in Wintelre startte in 1947 als café van Graard en Sjaan van Loon. Zaterdag kreeg Sjaan op het kerkplein in Wintelre een bankje aangeboden vanwege haar honderdste verjaardag.

Eikenhouten bank

Op deze zonovergoten zaterdagmiddag is Sjaan het stralende middelpunt van haar ruim 80 aanwezig familieleden en enkele tientallen belangstellenden. Ze wordt toegesproken door familieleden, burgemeester Wim Wouters van Eersel en pastoor Van Lamoen. “100 jaar! Het is verdorie niet niks”, steekt pastoor Van Lamoen zijn bewondering voor de voormalige kasteleinvrouw niet onder stoelen of banken. Even later is de geestelijke getuige van de onthulling van een kloeke eikenhouten bank. Die heeft een plaatsje gekregen tegen de kapel op het kerkplein. Vanaf die plek kijk je uit op restaurant Craft, waar voorheen discotheek ’t Centrum stond dat in 2007 door brand werd verwoest.

Natuurlijk moet de eeuweling even plaatsnemen op het bankje, samen met de pastoor en de burgemeester. Ook in Oirschot, waar Sjaan al weer ruim drie jaar in Zorgcentrum Sint Joris woont, kreeg ze een bankje aangeboden. Maar ze vond dat er ook in Wintelre een moest komen. En dus zorgde haar uitgebreide familie daarvoor.

Jokeren

De krasse dame kaart nog wekelijks met enkele kaartgroepjes die ook aanwezig waren. Zo jokert ze al bijna 20 jaar elke donderdagavond met 3 andere dames. “Eerst speelden we Amerikaans jokeren. Enkele maanden geleden zijn we overgestapt op gewoon jokeren. Dat is makkelijker voor Sjaan, dan hoeft ze niet zoveel te onthouden”, zegt haar nichtje Rien van Loon. Vanwege de coronacrisis is het clubje de laatste maanden niet meer bij elkaar geweest. Het maandagclubje is deze maand weer gestart. “Wij rikken altijd. Eerst speelden we ook het kaartspel Duizenden, maar dat werd te moeilijk voor Sjaan”, legt Dora van der Heijden uit.

Nadat het bankje onthuld is, volgt nog een serenade van fanfare en drumband St. Willibrordus. Graard van Loon was daar indertijd de oprichter van. Sjaan geniet zichtbaar van de muziek. De feestelijke dag wordt  afgesloten met een gezellig samenzijn in het Buikheidehuys in Wintelre. Maar niet voordat Sjaan iedereen via de microfoon hartelijk heeft bedankt.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen