Erespeld gemeente Veldhoven voor Andre en Annemie Luijten

Foto: Veldhoven Nieuws

Tijdens een gezellig familie-etentje zijn Andre (78) en Annemie (76) Luijten woensdagavond verrast met de Erespeld van de gemeente Veldhoven. Wethouder Mariënne van Dongen speldde hen de onderscheiding op.

Andre (78) en Annemie (76) Luijten zetten zich al ruim 55 jaar in als mantelzorger/vrijwilliger in de gemeente Veldhoven. “Iedereen kan een beroep op ze doen, ze zullen alles doen dat in hun macht ligt om een ander te helpen”, vertelt dochter Nancy. In een aanbevelingsbrief is een kleinkind vol lof over het echtpaar Luijten dat haar oma die in de Abdijtuinen woonde, zo goed heeft geholpen. ‘Met bijzonder veel inzet en liefde hebben ze mijn oma, die in het zelfde complex onder hen woonde, geholpen. Ze zorgden ervoor dat ze dagelijks bezoek kreeg. Hebben haar wegwijs gemaakt tijdens de eerste periode in het complex. In het laatste jaar, toen de ziekte van Alzheimer toesloeg, hebben ze altijd een oogje in zeil gehouden en onze familie ondersteund. We zijn hen bijzonder dankbaar.’ Deze mevrouw had niet tot haar dood toe thuis kunnen blijven wonen als het echtpaar Luijten niet dagelijks langskwam en haar ondersteunden. Haar familie kon dit niet alleen.

Niet vereenzamen

Zo hebben ze door de jaren heen veel oudere mensen ondersteund. Dit zijn dan alleenstaande mensen in de buurt die weinig bezoek krijgen of weinig familie hebben die voor hen kan zorgen. “Mijn ouders zorgen dan dat ze wekelijks of tweewekelijks op bezoek gaan zodat ze sowieso niet vereenzamen,  maar tijdens deze bezoekjes worden bijvoorbeeld ook de haren netjes gekapt/krullers ingezet of worden boodschappen gehaald of gekeken of medicijnen bijvoorbeeld wel goed ingenomen worden (als ze wat vergeetachtig zijn). Of er worden uitjes gepland of als ze naar het ziekenhuis moeten en geen vervoer hebben, dan rijden ze deze mensen er naartoe”, vertelt Nancy.

Taxi

Ook hebben ze 16 jaar lang hun (schoon)ouders in huis gehad om voor te zorgen. Ze hebben ook de drie kinderen van de broer en schoonzus van Andre voor langere tijd opgevangen. Voor hun verstandelijk gehandicapte neef reden ze wekelijks taxi. Andre is daarnaast actief geweest bij de Burger Bescherming (12,5 jaar) en zamelde oud papier in voor buurtvereniging de Dreef (1966-2010). Hij was voorzitter van de PRIO-raad van de Abdijtuinen en is daar nog steeds actief als huismeester/klusjesman in hun woonblok.

Jarenlang ondersteunden ze ook het gezin van Nancy in verband met ziekte van een van hun kleinkinderen. “Als ik weer eens acuut met het ene kind naar het ziekenhuis moest voor opname, dan sprongen mijn ouders naadloos in. Zij kwamen direct naar mijn huis en namen het gezin gewoon over. Alles kon doordraaien zoals altijd, dankzij hun goede zorgen.”

Beide echtelieden steunen elkaar ook in het vrijwilligerswerk zodat ieder de gelegenheid heeft om de zorg te geven die nodig is. “Het maakt mijn ouders niet uit, als ze maar een fijne tijd kunnen geven en iets voor een ander kunnen doen. En wij kinderen vonden dat altijd heel gezellig. Wij gingen vaak mee op de bezoekjes, dan hadden de oudjes ook weer eens kinderen over de vloer (gezellig).”

Veel van geleerd

“En we hebben er veel van geleerd. Ruimhartig zijn, dankbaar zijn voor wat je wel hebt en niet piepen over wat je niet hebt. Nooit oordelen over anderen, want je weet niet waar zij mee te dealen hebben, waardoor hij of zij zich misschien anders gedraagt of er anders uitziet. Spreek geen kwaad over een ander en behandel die ander zoals je zelf behandeld zou willen worden. En vooral dat samen zijn met je gezin en familie en mensen om wie je geeft het allerbelangrijkste is in het leven”, besluit Nancy met een belangrijke les.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen