Nagenoeg blinde Linda van Wetten vond haar veerkracht terug en is nu een inspiratiebron

19 sep , 14:32 Nieuws
linda voor de klas
Een zeldzame oogaandoening zet de Veldhovense Linda van Wetten-Bos in 2014 binnen 3 dagen compleet buitenspel. Ze verliest 97% van haar gezichtsvermogen, maar niet haar veerkracht. Nu inspireert ze jong en oud tijdens haar gastlessen.

Diagnose Azoor

De datum 14-07-2014 staat in haar geheugen gegrift. Bijna 20 weken zwanger merkt de docente Nederlands ineens dat ze wazig ziet. In 4 dagen tijd groeien kleine vlekjes uit tot een grote vlek in elk oog. Uiteindelijk volgt de diagnose: Azoor. Een zeer zeldzame oogaandoening. Ze moet verder in de wetenschap dat er geen herstel van haar gezichtsvermogen in zit. “Ik raakte mijn baan in het onderwijs kwijt. Het moment van ziekmelden tot de afkeuring door het UWV is een heel moeilijk proces geweest. Het bericht dat je afgekeurd bent, komt als een mokerslag aan. Je krijgt het gevoel dat je niets meer kan, dat je geen bijdrage meer kunt leveren aan de maatschappij.”
Maar de Veldhovense legt zich niet neer bij de onheilstijding. Met de onvoorwaardelijke steun van haar man Jos pakt ze de draad weer op. “Ik moest mijn eigen zelfstandigheid gaan ontdekken en onze zoon Gijs werd geboren. Ik wilde zoveel mogelijk weer zelf doen. Daarbij heb ik ook hulp gehad van Koninklijke Visio.”
Ook voor haar directe omgeving verandert er veel. “Dat wordt vaak vergeten, maar eigenlijk heeft het hele gezin de oogaandoening. Jos en ook Gijs zijn mijn steun en toeverlaat. Jos was bereid om met mij vanuit zijn geboorteplaats Deurne naar Veldhoven te verhuizen zodat ik dicht bij mijn familie kan wonen.”      

Diep dal

De eerste 6 jaar staat ze nog in de overlevingsstand. “Ik zat in een diep dal en wist niet hoe ik mijn zelfvertrouwen terug kon vinden. Gaandeweg werd ik me ervan bewust dat hoofd, hart en buik moeten samenwerken om weer balans te voelen. Uiteindelijk keerde mijn zelfvertrouwen terug en kon ik vertrouwen op mijn veerkracht.”  

Veerkracht

Als ze zoon Gijs naar de basisschool brengt, krijgt ze van kinderen vragen over haar blindenstok. Dat leidt tot het geven van een gastles in de klas. “Daarna voelde ik me weer als een vis in het water. Ik ben gastlessen gaan ontwikkelen voor groep 8. Inmiddels heb ik op 10 scholen aan verschillende groepen gastlessen gegeven.” Haar gastlessen bevatten een belangrijke boodschap. “Als je tegenslag meemaakt, mag je emoties voelen, maar ook dat je er weer uit kunt komen als je vertrouwt op je veerkracht. Kinderen leren wel taal, maar niet hoe ze moeten omgaan met gevoelens en hoe ze moeten vertrouwen op hun veerkracht bij tegenslag.”
Ze merkt dat als ze zich in de klas kwetsbaar opstelt, kinderen zich ook openstellen. “Kinderen stellen mij vragen die volwassenen niet durven stellen. De les die ik kinderen meegeef, wil ik ook aan volwassenen meegeven. Ik wil een inspiratiebron zijn voor iedereen.”

Missie

Ze ziet het als haar missie om binnenkort aan alle groepen acht op de basisscholen in Veldhoven de gastles te kunnen geven. Naast deze kinderen inspireert ze ook docenten, leerkrachten, directie en bestuurders met haar lezing op onder meer studiedagen.  
Haar herwonnen zelfvertrouwen heeft Linda al veel gebracht. “En dan denk ik terug aan het UWV dat me in feite buiten de maatschappij had geplaatst. Door anderen te inspireren heb ik mijn geluk en kracht weer hervonden.”
Kijk voor meer informatie op in-zichtbijlinda.nl.