Stress is een keuze, al ben je je daarvan niet altijd bewust

Foto: Elles Gruijters

Advertorial Een wandeling van een half uurtje gaf welzijnscoach Elles Gruijters inspiratie tot het schrijven van een artikel over stress.

Al een paar maanden heb ik zo’n stemmetje in mijn hoofd. Elles, schrijf toch nog eens iets voor Veldhoven.nieuws.nl,  al die maanden kwam er niet veel uit mijn handen en vooral niet in mijn hoofd. Want waar wil ik iets over schrijven: over stress, wat dit met je gezondheid doet, wat dit met je hersenen doet. Uren kan ik daarover praten, maar hoe zet ik dit goed en vooral begrijpelijk op papier Vanochtend popte het ineens op. Ik bracht mijn jongste zoon naar school, de fitcamp ging niet door en ik neem de beslissing om gewoon een stukje te gaan wandelen. Alleen, gewoon een half uurtje door de wijk of beter om de wijk heen, in alle rust. Tijdens de wandeling schrijf ik het artikel zo goed als helemaal uit in mijn hoofd.

Eigenlijk zegt dit al genoeg…

We leven in een drukke maatschappij. De lat ligt hoog en ligt ie niet hoog genoeg, dan doen we er zelf nog een schepje bovenop om hem nog hoger te leggen. We leven met een scherm in ons hand. We ervaren prikkels, de hele dag door, thuis, op ons werk en we vinden dat we alle ballen in de lucht moeten houden. Niet gek dat ik in mijn omgeving regelmatig mensen tegenkom die in een burn-out zitten, thuis zitten van het werk en continu vermoeidheid ervaren.

Dan wil ik even een sprongetje maken naar onze hersenen en voeding. Dit om een compleet plaatje te schetsen, en omdat voeding wel echt mijn paradepaardje is.

Overleven

Onze hersenen en ons lichaam worden gevoed zodat we het beste overleven. Eigenlijk is ons lichaam nog zoals in de oertijd. Waarbij onze hersenen uit grofweg 3 delen bestaan: het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en de Neo-cortex. De eerste zorgt voor ons primaire overlevingsmechanisme (ademhaling, lichaamstemperatuur) en wordt dus ook als eerste voorzien van voedingsstoffen, de macro’s: eiwitten, vetten, koolhydraten maar ook vitamines en mineralen. Het zoogdierenbrein regelt een deel van het geheugen, emoties en de vecht-vlucht reactie (lees: stress reactie). Deze wordt als 2e voorzien van voedingsstoffen. Daarna wordt de Neo-cortex gevoed, deze stelt ons in staat om rationeel te redeneren, bewust informatie te verwerken en geeft ons eigenlijk de mogelijkheid om te denken en ons te verplaatsen in een ander.

Nu komt stress om de hoek kijken, volgens mij kennen we dat allemaal. De vecht-vlucht reactie die we krijgen door de stress, komt naar voren in het zoogdierenbrein. En wat blijkt: als we anderhalf, twee of misschien drie uur stress op een dag hebben, heeft dit zo’n impact dat al een heleboel voedingsstoffen zijn opgebruikt, waardoor er dus niet veel meer over is voor de Neo-Cortex.

Herken jij het dat als je na een drukke dag op je werk thuis komt en behoorlijk licht prikkelbaar bent? Je niet altijd even subtiel reageert als er even iets anders loopt? Inderdaad, je Neo-Cortex kan niet voldoende worden gevoed, omdat alle voedingsstoffen zijn opgebruikt door de drukte en de stress op je werk. O ja, vergeet ik nog te vermelden, stress zorgt ook voor vetopslag, vooral rondom je buik.

Dus heb je een drukke dag, zit je hoofd propvol met to-do-lijstjes voor het werk en thuis, komt er daardoor niets meer uit je handen en heb je het idee dat je op eieren loopt of dat je een tikkende tijdbom bent? Wellicht kun je dit nu een beetje plaatsen.

Rustmomenten

Het mooie is dat je hier zelf ook iets aan kunt veranderen. Ten eerste: ga beter voor jezelf zorgen, zorg voor rustmomenten, zoals even gaan wandelen, je hoofd leegmaken buiten in de rust, zoals ik vanochtend deed. Vul je voedingsstoffen (ALLE voedingsstoffen) goed aan en vooral ook vitamines en mineralen, deze beschermen namelijk de cellen in je lichaam. Weet je niet hoe? Zoek iemand die je daarbij kan helpen. In Veldhoven werken we met een groep welzijnscoaches, waaronder ik zelf, waarbij we de beste, wetenschappelijk onderbouwde aanvullende voeding tot onze beschikking hebben, dat in combinatie met een mooi fitplan kan je helpen en/of zoek een coach, iemand die de weg al bewandeld heeft om je te helpen en ondersteunen in een stukje mindset.

Hoe gek het ook klinkt, het kan anders. Stress is een keuze, al ben je je daarvan lang niet altijd bewust.

Liefs Elles Gruijters

Welzijnscoach, ervaringsdeskundige, Fitcoach_elles

0626758258

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen